Ääni ei kuulu

Jos kaiuttimista ei kuulu ääntä ollenkaan, kokeile näitä.

Kaikkia mahdollisia ääniongelmien aiheuttajia lienee mahdotonta listata. Tyypillisesti ääni kulkee seuraavanlaista reittiä: Äänilähde (Feelment-tietokone) -> Äänikaapeli -> Mikseri -> Vahvistin -> Kaiutinkaapelit -> Kaiuttimet. Vika voi joko fyysinen (esim. rikkoutunut kuulokeliitin) tai ohjelmistopohjainen. Tässä yleispätevä ohje äänen vianmääritykseen; käy nämä asiat järjestyksessä läpi:

 1. Tietokone/tabletti

  - Onko äänikaapeli kytkettynä koneeseen? Onko se varmasti kiinni kuulokeliitännässä eikä mikrofoniliitännässä? Onhan liitin varmasti painettu perille asti?Pöytäkoneissa kuulokeliitäntä on aina vihreä, tableteissa ja läppäreissä on yleensä yhdistelmäliitin. Jos käytät äänikaapelia irti, käynnistä Feelment uudestaan kaapelin liittämisen jälkeen.
  - Varmista, että äänenvoimakkuus Windowsista ei ole nollilla. Windowsin alapalkissa näkyy pieni kaiuttimen kuva (voit mahdollisesti joutua ensin painamaan alapalkin pientä ylöspäin osoittavaa väkästä että kaiuttimen kuva tulee näkyviin). Paina kaiuttimen kuvasta ja laita äänenvoimakkuus haluttuun kohtaan. Mikäli kaiuttimen päällä näkyy punainen ruksi, se tarkoittaa joko sitä, että äänenvoimakkuus on 0, tai että äänilaitteessa on joku vika. Mikäli et pääse nostamaan äänenvoimakkuutta, käynnistä tietokone uudelleen ja yritä uudestaan.
  - Tarkista Feelmentin äänenvoimakkuussäädin. Säädin löytyy soittimesta, ruudussa missä soivan kappaleen nimi näkyy. Äänenvoimakkuutta pääsee säätämään painamalla kaiuttimen kuvaa.
  - Onko oikea oletusäänikortti valittuna? Feelment soittaa musiikin oletusäänikortille. Tarkista oletusäänikortti painamalla alapalkin kaiutin-kuvaketta. Äänikortin nimi lukee äänenvoimakkuussäätimen yläpuolella. (Tietokoneen oma kuulokeliitäntä on usein esimerkiksi: Kuulokkeet (Realtek HD Audio). Mikäli äänikaapeli on liitetty USB-äänikorttiin, valitse äänikorttien listalta oikea laite ja käynnistä Feelment uudestaan.


  Mikäli ääni ei edelleenkään kuulu, käynnistä tietokone uudelleen ennen seuraavaan kohtaan siirtymistä
 2. Äänikaapeli

  - Tarkista äänikaapelin liitännät sekä tietokoneessa/tabletissa että mikserissä/vahvistimessa ja varmista, että ne ovat kunnolla kiinni.
  - Tarkastele äänikaapelia; Onko liitin taipunut tai onko kaapeli muuten vaurioitunut?
  - Jos mahdollista, testaa äänen kuuluvuus jollain toisella laitteelle johon saat kytkettyä äänipiuhan (puhelin, toinen tietokone tai tabletti). Eli: ota äänikaapeli tietokoneesta irti, liitä esim. omaan puhelimeesi ja laita jokin kappale esim. spotifysta soimaan. Mikäli ääni kuuluu, vika on tietokoneessa. Mikäli ääni ei edelleenkään kuulu, jatka tätä vianmääritystä
 3. Mikseri + Vahvistin

  - Varmista, että laitteissa on virta ja että niiden äänenvoimakkuudet eivät ole nollilla.
  - Sammuta mikseristä sekä vahvistimesta virrat ja tarkasta kaikki liitännät. Älä koske kaiutinlinjojen liittimiin mikäli vahvistimessa on virrat päällä.
  - Käynnistä laitteet uudelleen ja tarkasta kaikki laitteissa päällä olevat valot. Nämä riippuvat hyvin paljon laitteistosta, mutta yleensä niistä löytyvät ainakin seuraavat valot: Power(virta), Input(Äänilähteeltä tulevan signaalin merkkivalo), fault(vikavalo). Joskus vikavalo on sama kuin Power-valo, mutta palaa punaisena mikäli laite on vikatilassa.

 4. Kaiutinkaapelit + kaiuttimet

  - Mikäli käytössä olevat kaiuttimet ovat aktiivikaiuttimet (niillä on oma virtajohto), varmista että niiden virtajohdot ovat kiinni ja virtakytkin on "ON"-asennossa. Tarkasta myös kaiutinkaapeleiden liitännät kaiuttimien takaa.
  - Passiivikaiuttimien (virta tulee vahvistimelta) vianmääritys on hieman hankalampaa ja vaatii yleensä yleismittarin. Passiivikaiuttimien rikkoutuminen on melko harvinaista, ja yleensä vika löytyykin vahvistimesta. Varmista kuitenkin kaiutinkaapeleiden kiinnitys kaiuttimien takaa. (HOX! Sammuta vahvistimen virta ennen kun kosket kaiutinkaapeleihin!)  Mikäli olet käynyt tämän ohjeen kohta kohdalta läpi eikä ääntä vieläkään kuulu, ole yhteydessä Feelmentin tekniseen tukeen.

  Tekninen tuki vastaa puhelimeen vuoden jokaisena päivänä klo. 09-23
  Puh: 029 1234 122
  S-posti: tuki@feelment.com (Klo. 09-16)

Jaa artikkeli

Search icon

Etsi apua hakusanalla

Eikö tämä artikkeli auttanut? Etsi lisää artikkeleita hakusanoilla.

Email icon

Ota yhteyttä tukipalveluun

Tukipalvelumme on avoinna kaikille ravintoloitsijoille vuoden jokaisena päivänä klo. 09-23.
Katso yhteystiedot